Skip to main

Zoek in woordenlijst

Content taal

Concept information

voorkeursterm

steriliseerpotten  

Type

  • CHT concept

heeft bovenliggend begrip

alternatieve term

  • steriliseerpot

toelichting

  • Voor het wecken worden glazen potten van verschillend formaat gebruikt, die weckpotten of weckflessen genoemd worden. Eerst worden de potten grondig schoongemaakt, bijvoorbeeld met soda. Daarna worden ze gevuld met de in te maken levensmiddelen (groente, vruchten, vlees enz.). De potten worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen pot en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op zijn plaats te houden wordt het vastgezet met een metalen beugel. De potten worden daarna in een waterbad, gewoonlijk in een weckketel of steriliseerpot, verwarmd en gesteriliseerd. De uitzettende lucht in de pot kan ontsnappen, waarbij de beugel voorkomt dat het deksel en de ring verschuiven. Bij het afkoelen zorgt de rubber ring voor een luchtdichte sluiting en wordt het deksel door de atmosferische druk op de pot gedrukt. De beugel is dan niet meer nodig en de inhoud kan jarenlang worden bewaard.
  • Wecken is een methode voor het conserveren van levensmiddelen. Het procedé wordt ook wel inmaken genoemd. De wecktechniek is uitgevonden door de Franse suikerbakker en uitvinder Nicolas Appert (1749-1841) die zijn uitvinding aan de Franse regering aanbood nadat zijn eerste gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog goed was gebleken. Zijn manier van conserveren bleek ideaal voor het leger om onder barre omstandigheden te overleven, want men kon niet alleen groenten en fruit op deze manier bijna onbeperkt bewaren, maar ook vlees.

hasConceptStatus

URI

https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/beb2dbfc-c309-4888-aa68-b3d12130a77d

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gewijzigd 2017-04-13T14:08:33Z Gemaakt 2016-11-08T09:23:04Z2016-11-08T09:23:04Z