Skip to main

Zoek in woordenlijst

Content taal

Concept information

Er is geen term voor dit concept in deze taal.

voorkeursterm

voetpaden (nl)  

Type

  • CHT concept

heeft bovenliggend begrip

heeft onderliggend begrip

hasConceptStatus

hasLocationSpecification

  • Paden komen in heel Nederland voor, maar vooral op de hogere gronden. Een recente vorm zijn de ruiterpaden. (Thesaurus landschap)

hasSourceId

  • 64

hasSpecification

  • Lopen was vroeger dé manier of je te verplaatsen. Naast (/) wegen waren er ook speciaal voetpaden in gebruik. Daarnaast was er een zeer dicht netwerk aan zandwegen, die zowel gebruikt werden voor het verkeer als door voetgangers. Kerkenpaden verbonden boerderijen en gehuchten met de kerk. Langs de landgrens liggen enkele commiezenpaden. Hierover liepen de commiezen die belast waren met de grensbewaking. Om niet op de vallen hielden ze zich schuil in wachthutten, de commiezenhutten. Een vertegenwoordiger van een waterschap voert de schouw uit, de inspectie van een dijk, sluis, watergang of ander schouwbaar object. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde schouwpaden. Veldpaden zijn voetpaden die dwars door de velden of het bouwland liepen. Ze hadden verschillende functies, bijvoorbeeld ter ontsluiting van het land of als kerkepad . In sommige streken liepen direct achter de boerderijen zogenaamde woonpaden. Ze vormen de voorgangers van de wegen die later de boerderijen met elkaar gingen verbinden. De woongedeelten van de boerderijen staan aan deze paden. Een zeer zeldzaam type vormen de vluchtpaden, die dienen om bij overstromingen vanuit de boerderij een hogere plek te kunnen bereiken. Een reeks vluchtpaden ligt in Buggenum (Midden-Limburg). Vooral bij ruilverkavelingen zijn veel voetpaden door het boerenland verdwenen, naar schatting in de laatste eeuw zo’n 30.000 kilometer. De laatste tijd worden weer historische paden teruggebracht en nieuwe aangelegd. Deze bezitten vaak moderne namen als Klompenpad, Laarzenpad of Kuierlattenpad. (Thesaurus landschap)
  • Lopen was vroeger dé manier om je te verplaatsen. Naast wegen waren er ook speciaal voetpaden in gebruik. Daarnaast was er een zeer dicht netwerk aan zandwegen, die zowel gebruikt werden voor het verkeer als door voetgangers.Vooral bij ruilverkavelingen zijn veel voetpaden door het boerenland verdwenen, naar schatting in de laatste eeuw zo’n 30.000 kilometer. De laatste tijd worden weer historische paden teruggebracht en nieuwe aangelegd. Deze bezitten vaak moderne namen als Klompenpad, Laarzenpad of Kuierlattenpad.

In andere talen

URI

https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/1a66c459-4c6a-429a-9966-1d739ebf01a8

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gewijzigd 2017-03-17T09:03:06Z Gemaakt 2016-11-07T11:46:12Z2016-11-07T11:46:12Z