Skip to main

Zoek in woordenlijst

Content taal

Concept information

Voorkeursterm

hakhoutbossen  

Type

  • CHT concept

Heeft breder begrip

Alternatieve term

  • hakhoutbos
  • strubbe
  • strubben

Toelichting

  • Hakhoutbossen zijn bossen aangeplant met bomen met een groot regeneratievermogen die periodiek worden afgezet. De kapcyclus hangt af van de boomsoort en het gewenste product zoals stookhout, palen, gereedschapsstelen, oeverbescherming, vlechtwerk of eikenschors voor de leerlooierij. Tot het begin van de vorige eeuw was hakhout het belangrijkste bostype in ons land. De dichte begroeiing op ooghoogte bood mogelijkheden voor de tuinarchitectuur in met name het classicisme, de rococo en vroege landschapsstijl. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

hasConceptStatus

hasLocationSpecification

  • Hakhoutbosjes komen verspreid over heel Nederland voor. Specifiek elzenhakhout vind je in het strandwallenlandschap van West-Nederland. Vroeger is de oppervlakte aan eikenhakhout aanzienlijk geweest. Overal in de zandgebieden liggen dan hakhoutbossen, de grotere complexen in Brabant, in de Achterhoek en op de Veluwe. Momenteel is de oppervlakte goed beheerd eikenhakhout heel klein: voorbeelden zijn Zeijenerstrubben, Kniphorstbos, Schoonloërstrubben en Leusderheide.

hasReference

  • Baas, H., B. Mobach, H. Renes, 2005: Leestekens van het landschap. 188 landschapselementen in kort bestek, Utrecht.

hasSourceId

  • G79_Tl

hasSpecification

  • Hakhoutbosjes zijn eeuwen geleden ontstaan om een voortdurende houtopbrengst te waarborgen. De bomen worden dicht bij de grond afgezet om de stronken vervolgens te laten ontspruiten. Om de paar jaar kan de opslag, het hakhout, geoogst worden. De stobben of stoven kunnen vele eeuwen oud worden.De aanplant van verschillende boomsoorten zoals eik, wilg, es, els en iep, zorgt ervoor dat de bossen voor verschillende doelen geschikt zijn. Ze kunnen zowel brandhout, geriefhout voor gereedschapsstelen en gebruiksvoorwerpen, hout voor de bereiding van houtskool als schors voor de leerlooierij leveren. Veel boerderijen hadden in vroeger dagen een klein stukje hakhout vlak bij huis, de geriefhoutbosjes. Er komen echter ook grootschaliger hakhoutcomplexen voor. De keuze van de boomsoort hangt uiteraard af van de grondsoort. Zo kan het hakhout per regio verschillen. Op droge zandige gronden is het eikenhakhout, in de rivierkleigebieden essenhakhout en op de nattere gronden wilgengrienden. Een ander woord voor hakhout is strubbe. Waar vee bij het hout kan komen, vinden we geen hakhout, maar knotbomen, in feite een soort hakhout op grotere hoogte.

URI

https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/9b4c9d87-ceba-4cbe-85d8-3d433572cbae

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gewijzigd 2019-03-22T06:54:34Z Gemaakt 2016-11-02T10:05:06Z2016-11-02T10:05:06Z