Skip to main

Zoek in woordenlijst

Content taal

Concept information

Voorkeursterm

kaaspersen  

Type

  • CHT concept

Heeft breder begrip

Alternatieve term

  • kaaspers

Toelichting

  • De kaaspers is een belangrijk onderdeel in het proces van het kaasmaken. Bij het maken van kaas is de wrongel de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk die het eerste stadium van de kaas vormen. Om kaas te maken wordt de wrongel in een vochtdoorlatende doek verpakt en in een vorm gelegd. De wrongel is wit van kleur en wordt tijdens de kaasbereiding sterk samengeperst zodat zo veel mogelijk vocht wordt uitgedreven. Het persen gebeurt met een zogenaamde kaaspers, waar gewichten aan kunnen worden gehangen. Een hefboom brengt de kracht over op de kaasvorm.(Wikipedia)

hasConceptStatus

URI

https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/8c1afd62-f76a-4f89-8962-ffeb57e30912

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gewijzigd 2017-04-13T09:01:26Z Gemaakt 2016-11-03T13:49:56Z2016-11-03T13:49:56Z